Kick-Ass af Jesper Buch

I samarbejde med Mai Bakmand

Før jeg lyttede og læste mig igennem Jesper Buchs selvbiografi, Kick-Ass, stod Jesper Buch for mig som symbolet på en No Bullshit knokler, med en viljestyrke af stål.

Men jeg må samtidig også erkende at jeg ikke vidste ret meget om manden. Udover selvfølgelig at vide han stod bag Just-Eat. Og efterfølgende har man ikke kunnet undgå at lægge mærke til ham i Løvens Hule, samt i de adskillige efterfølgende PR-historier fra hans investeringer.

Men det var rejsen bagved, jeg var interesseret i. Han må jo for fanden kunne et eller andet!

Kick-Ass på lydbog

Fakta

  • Varighed: 09:38:22
  • Oplæser: Henrik Mikaelsen
  • Tilgængelig som e-bog: Ja
  • Genre: Biografi
  • Sprog: Dansk
  • Udgivet som bog: 10-09-2012
  • Udgivet som lydbog: 28-12-2017

Vurdering

4 stjerner anmeldelse
Jesper Buch Kick Ass Lydbog

Billede: Mofibos App

Jeg skal motiveres!

Jeg startede Kick-Ass med en forventning om, at der sikkert var en del motivation at hente ved at lytte til den. At jeg, efter at have afsluttet sidste kapitel, kunne lægge telefonen fra mig og tænke ”hold da kæft – nu skal der satme ske noget!”.

Det var ikke fordi jeg nødvendigvis jagtede mere iværksættertrang. Måske var det i stedet en søgen efter et universelt skub i ryggen, til at skrue lidt mere op for eksekveringen i hverdagen.

Og hvorfor så lige gribe fat i denne lydbog?

Måske fordi jeg kunne føle en bedre relation ved at læse om en person jeg på en eller anden måde vidste lidt om i forvejen. En person som ikke havde for øje at skrive en selvbiografi for 20 år siden, men at det i stedet kom som et produkt efter at have knoklet røven i laser mod et helt andet mål.

Det er nok også grunden til, jeg tog fat i et værk som blev udgivet tilbage i 2012, i stedet for at kigge efter moderne coaching teknikker og hvad ved jeg.

Det er ikke fordi historien føles gammeldags. Tvært imod er meget af indholdet universelt, og faktisk er det kun teknikken i Just-Eat’s daværende Setup, der minder om, dette startede i 2001.

At samle tankerne

Kick-Ass begynder hvor Jesper Buchs rejse med Just-Eat ender.

Lige efter han har solgt sine sidste aktier og har brug for at samle sine tanker. Det skulle ske ved at vandre Caminoen – en pilgrimsrute på 835 kilometer, som strækker sig fra de franske Pyrenæer til Santiago de Compostela vest i Spanien.

Denne intro fungerer godt til at forberede lytteren til resten af biografien. Man får indtrykket af en stædig personlighed, der skal have renset ud efter en følelsesmæssig ruchebane og nogle hårde år, der har sat sine spor på godt og ondt.

Tilløb til Just-Eat

Som læser og lytter bliver man fint indført i Jesper Buch’s tilløb til Just-Eat. Hans opvækst i Kolding-området med sin unge mor og en alkoholiseret far, som dog hverken var ond eller voldelig, bliver i de helt unge år beskrevet hurtigt og uden for meget dvælen.

Snart er man fremme ved ungdomslivet og senere militærtiden i 90’erne, hvor man for alvor begynder at forstå konkurrencegenet og hvor højt ønsket om at være bedst, gennemsyrer ham.

For mig er et af bogens stærkeste temaer Jesper Buchs forhold til hans far, selvom det egentligt blot er en sidehistorie til, hvad det hele handler om.

Før tanken om at bestille Fast Food på nettet ramte ham, forsøgte han blandt andet at starte forretning med sin far, i håbet om at faderen kunne holde sig fra alkoholen ved at drive restauration sammen med sin søn.

De startede op på Lanternen i Blokhus, og man erfarer hvordan den dengang 20-årige Jesper Buch overtager mere og mere af driften i restauranten, mens faderen kæmper mod alkoholen.

Selvom dét eventyr ikke endte lykkeligt, er det med til at tegne personen Jesper Buch, og det er spændende at erfare hans tanker bag det problematiske samarbejde og konsekvenserne det har, når man vil strække sig langt for at støtte en person man holder af, som samtidig er en klods om benet.

Vigtigheden af at brænde igennem

Livet gik videre efter det mislykkedes forsøg i Blokhus, og idéen til Just-Eat opstod nogen tid senere, en aften i Oslo, hvor Jesper Buch forgæves søgte efter muligheder for at bestille mad online.

Herfra var der ikke langt til tanken om et end-to-end system for bestilling af mad på nettet, og med en stærk intuition og en endnu stærkere vilje (og uden overhovedet at have undersøgt markedet) påbegyndte han rejsen mod det, der senere skulle blive til Just-Eat.

Denne del af Kick-Ass indeholder nogle interessante Learnings i forhold til at skaffe samarbejdspartnere og kapital, og det er spændende at følges Jesper Buchs tankeproces i opstarten.

Jeg står dog tilbage med spørgsmålet om han selv tænkte strategisk samarbejde, kapitaltilførsel og konsoliderede partnere eller om han fik hjælp udefra. For jeg synes det er en imponerende tankeproces han går igennem her, når han nævner, hans bedste mulighed for at penetrere Quick Service Restaurants segmentet er ved at Piggy-Bagge på Carlsberg gennem Crasten Mikkelsen fra Crazy Daisy (som han godt nok kendte i forvejen).

Noget jeg dog ikke er i tvivl om er Jesper Buchs evne til at brænde igennem. Det sker flere gange i løbet af Kick-Ass at han får de rigtige folk med, og at han slår benene væk under dem med sin iver, nerve og evne til at overbevise om, han har gang i det helt rigtige.

Denne evne til at brænde igennem, sikrede Jesper Buch sin første million kroner i investering.

Det er et godt signal at sende, at man selv skal tro 200% på sit projekt. For hvis man ikke gør det, hvorfor i alverden skulle folks så smide penge efter det?

Etablering og vedholdenhed

I den næste periode følger man hvordan Just-Eat – eller Foodzoom som det hed i starten – bliver etableret. Hvordan der knokles, og hvordan samarbejde funger og ikke fungerer.

Jesper Buch beskriver også hans filosofi om at koncentrere sig om det man er bedst til, og samarbejde med dygtige folk om resten. Noget jeg kan bestemt kan relatere til. Det lyder måske som en selvfølge, men det er det ikke altid i praksis, når man er CEO for et Startup.

Jesper Buch havde ansvar for marketing i det lille trekløver Foodzoom startede ud med. Udover marketing, var rollerne inddelt i salg og IT-udvikling.

Ellers er overskriften for mig i etableringsfasen er knokleri og om, hvor lavpraktisk tingene i bund og grund kan gøres. Her er ingen e-mailforespørgsler, Surveys eller fancy Startup miljøer.

Der bliver kørt lige på og hårdt og travet fra pizzeria til pizzeria i forsøget på at sælge et ukendt system ind til en målgruppe, hvor alle ikke har været lige gode til dansk, og måske også ret konservative i deres tankegang om forretning.

Det at tænke og udvikle et system helt fra bunden og leve på en sten, med kontor i en kælder, fordi alle ressourcer fra investorer og strategiske partnere bliver brugt på forretningen, er der ikke meget forkromet over, og af den grund oplevede jeg denne del af lydbogen som dejligt nærværende.

Her er ingen genveje til succesen. Der bliver arbejdet på højtryk, sovet i bilen og kæmpet for hver eneste kunde i en stålfast tro på idéen.

Udvidelse til udlandet

Hvor den første halvdel af Kick-Ass’ historie naturligt fokuserede meget på opstartsfaser, knas i samarbejder og konkurrenter der skulle håndteres, har den anden halvdel fokus på Just-Eats udlandseventyr, mens Just-Eat Danmark bliver brugt som Cash-Cow.

Godt (og vigtigt) for fortællingen rammer Kick-Ass endnu en nerve i problemstillingen mellem privatliv og arbejde, da Jesper Buchs daværende kæreste Sara og deres fælles datter Fie flytter med til London for at starte et nyt kapitel i deres liv her, mens Jesper skulle knokle på med Just Eat UK.

I forvejen havde der været ubalance i arbejde/privatliv, men tingene bliver sat på spidsen i London og resulterer i en retur til Danmark for Sara og Fie, mens Jesper Buch bliver stående i Stanstead Lufthavn.

Selvfølgelig er det ikke alle iværksættere der må sige farvel til kæresten og se sine børn i weekenderne. Det er bare et kæmpe eksempel på, hvor meget manden har givet afkald på, for at få Just-Eat bygget op, og et kraftigt vink med en vognstang om, at det at blive iværksætter kræver meget mere end et 37-timers job.

Men Just-Eat UK blev etableret og rejsen fortsatte med nye investorer og udskiftning i ejerkredsen.

Going Corporate

Undervejs i anden halvdel af fortællingen tabte Kick-As lidt pusten for mig.

Jo, der bliver kæmpet og jo, det er hårdt, men vi er også oppe i et niveau, hvor mit oprindelige mål om at lytte til Kick-Ass – nemlig at få noget motivation og måske et spark i røven – nærmer sig et abstrakt niveau, fordi tingene er blevet så store som de er.

Selvom det er essentielt for Just-Eat og Jesper Buchs historie at få beskrevet denne fase, går der også en smule ledelsesfnidder, og jeg mistede følelsen af nærvær, første del af lydbogen gav mig.

Det ville være sindssygt selv at kunne stå en dag og selv relatere til disse konflikter og hvordan Jesper Buch arbejder med dem, og håndterer dem gennem sin afgang og udfasning som CEO, mens der arbejdes med kapitaludvidelse omkring ham, uden han selv havde meget at skulle have sagt.

Og hvis det nogensinde når dertil, genlytter jeg til denne del af Kick-Ass. Men som en naturlig konsekvens af at jeg ikke er specielt Corporate, havde jeg ikke den samme fornemmelse som da han beskriver det slid det hele begyndte med.

Jeg synes dog Kick-Ass får lavet en fornuftig sløjfe på det hele. Man får et indblik i de ting der sker når en så fysisk og psykisk udslidende ruchebane ender. Og et indblik i hvordan en stor virksomhed kan ændre kultur og hvad der skal til for at trappe ud af rejsen, når man har været med fra før dag ét.

I Jesper Buchs tilfælde slutter historien hvor den startede – ved planen om at vandre Caminoen og få renset tankerne.

Afsluttende tanker

Jeg synes Lydbogen Kick-Ass overordnet set gør det glimrende. Den er let tilgængelig, og sproget flyder godt – både som oplæst og som e-bog. Jeg foretrækker at skifte frem og tilbage mellem de to formater, afhængig af, hvilken situation jeg befinder mig i, og begge dele fungerer.

Henrik Michaelsen har en behagelig stemme at lytte til, og han oplæser i et fint tempo med tilpas meget indlevelse. Måske lige en knivspids for ”korrekt” i sin udtale, men ikke noget der på nogen måde har været et irritationsmoment.

Jeg synes bestemt Kick-Ass på lydbog er værd at give et lyt. Jeg var specielt draget af første del og kombinationen af lavpraktik og den vilje der ligger i opstartsfasen.

Anden del af lydbogen er anderledes og mere Corporate. Det er godt beskrevet, men vinklen er anderledes, og her var det for mig mere fascinationen og fortællingen om, hvordan de helt store internationale virksomheder og venturekapital agerer sammen.

Det kan måske virke ret basalt, men generelt står jeg tilbage med følelsen af, at Jesper Buch først og fremmest har klaret sig igennem på viljestyrke og flid. Jo, idéen har været der, og selvfølgelig har han været uhyre skarp og godt strategisk tænkende – specielt i forhold til valg af samarbejdspartnere.

Man finder også ud af hvor stor indvirkning han har haft på sine folk omkring sig, og fået dem til at løbe de ekstra meter. Og det gør man ikke, uden selv at gå forrest, og knokle røven i laser og vise man ikke er for fin til at bukke sig ned efter skraldet, selvom der står CEO på visitkortet.

På trods af, Kick-Ass mistede pusten lidt for mig i sidste tredjedel, får den alligevel en samlet karaktér på 4 stjerner.

Den hænger stadig fast 3 uger efter jeg har lyttet den igennem, og det er et godt tegn!

Lyt til Kick-Ass

Hvis du vil lytte til Kick-Ass, kan du finde den hos BookBeat, hvor du også kan få 45 dages gratis prøveperiode.

Hvis du ønsker en anden tjeneste, kan du se vores samlede liste over gratis prøveperioder her

0
DAGE GRATIS!

Prøv Bookbeat i dag

Med BookBeat får du en imponerende 60 dage gratis prøveperiode.