Lydbøger om ubåde

Ubåde er noget af det mest spændende. Både som barn har jeg altid fundet dem omgivet af mystik, og som voksen har jeg en vis ærefrygt over de mennesker som arbejder på en ubåd.

Historisk set må det have været en voldsomt grænseoverskridende oplevelse at indtræde i de første ubåde, og forståeligt nok kom mange ad dem der gjorde det, ikke tilbage.

I denne artikel ser vi på tre lydbøger om ubåde. De to første lydbøger har et historisk perspektiv, helt tilbage fra de første ubåde og senere hen de ubåde der var indsat under anden verdenskrig og kæmpede om herredømmet over Atlantens farvande.

Tredje og sidste lydbog er en kort fortælling til børn. Den handler om Karl og Bent, som bygger deres egen ubåd.

De første ubåde

Af Simon Ankjærgaard og Tommy Heisz

Serien ”Vild Historie” er skrevet af Simon Ankjærgaard og Tommy Heisz og lydbogen ”De første ubåde” indtales selv af Simon Ankjærgaard. Lydbogen tager sit udgangspunkt i de første ubåde fra 1800-tallet og vi hører de vilde historier om ubådens tilblivelse og de skæbnesvangre følger det havde.

Kriteriet for ”Vild Historie” er, at indholdet skal have fundet sted i virkeligheden, og i den forbindelse nævnes den preussiske kavaleriofficer Bauer, som i sin jagt på danske krigsskibe i sin ubåd, aldrig nåede ud af havnebassinet.

de foerste ubaade lydbog

Billede: Mofibo

Ubådsjagt i Atlanten

Af ”Alt Om Historie”

I lydbogen ”Ubådsjagt i Atlanten” er vi fremme ved anden verdenskrig. Historien oplæses af Jesper Bøllehus, og han tager os med til Atlantens farvande, hvor vi følger slagets gang mellem Nazityskland og Storbritannien.

Her forsøgte Tyskland med ubåde og gennem kontrol af søvejene, at sulte briterne ved af afskære deres forsyningslinjer. Tabene på begge sider var enorme og mere end 100.000 mistede livet.

I fortællingen møder vi de sidste nulevende øjenvidner der fortæller om deres oplevelser under 2. verdenskrig og de dramaer der udspillede sig i en verden, hvor ingen kunne vide sig sikker.

ubådsjagt i atlanten lydbog

Billede: Mofibo

Karl og Bent bygger en ubåd

Af Jesper Felumb Conrad. Oplæst af Christian Kildegaard Worm.

Hvor denne artikels to første lydbøger måske ikke er noget for familiens yngste, er der til gengæld masser at komme efter i Jesper Felumb Conrads ”Karl og Bent bygger en ubåd”.

Her følger vi drengen Karl og hunden Bent og hører hvordan Karl laver periskop af et nedløbsrør og samler ubåden af gamle olietønder.

Og modsat de skæbnesvangre lidelser fra de to første bøger, lykkes det heldigvis Karl og Bent at få en lykkelig afslutning på deres ubådstur, på trods af periskopet på den hjemmelavede ubåd knækker på et isbjerg.

karl og bent bygger en ubåd lydbog

Billede: Mofibo